Durant la presentació de les jornades, al llarg del matí, a la Sala de Plens de lAjuntament de Reus.

Benvolguts/des,

Us informem que aquest dijous han començat les jornades de formació sobre directives europees i la seva incidència en el nostre marc jurídic a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Reus, que han anat a càrrec de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, la degana de l’ICAREUS, Encarna Orduna Pardo, i el Doctor en Dret responsable de dret internacional públic i relacions institucionals, Santiago José Castella Surribas. Us adjuntem algunes fotos dels primers minuts de la jornada.

  

A mesura que ha anat avançant la jornada, els assistents a les jornades s’han desplaçat fins a la zona del Mas Miarnau al Centre de Formació Permanent de la Fundació URV per veure el magistrat del Jutjat d’Instrucció 3 de Reus, Diego Àlvarez de Juan i l’advocat i Catedràtic Dret Processal UB, Jaume Alonso Cuevillas, els quals han parlat sobre la instrucció de causes penals i l’actuació per part de l’advocat dos anys després arran la reforma del Codi Penal.

Imatge d’esquerra a dreta: Cuevillas, Sergi Guillén i Àlvarez de Juan.

En aquest cas, Álvarez de Juan ha focalitzat el seu discurs en els delictes d’ocupació il·legals. “El problema particular és el de tenir un segon habitatge. S’ha de desmentir la fal·làcia que hi ha sobre que no es pot fer fora a l’ocupant. Hi ha garanties i mesures cautelars”, ha expressat Álvarez de Juan. Per la seva banda, Alonso Cuevillas ha estat d’acord amb les afirmacions del seu company de taula, i ha afegit apunts a diferents temes, com ara a del judici d’imputació i la presumpció d’innocència. “El legislador és ingenu. El procés penal és una pena en si mateixa, ja que en ser denominat com a ‘imputat’ ja se t’ha assenyalat”, ha dit. També ha comentat com el concepte d’imputat va passar a denominar-se ‘investigat’. “El problema és que s’ha de fer un filtre d’imputació. La víctima té dret a que se la investigui”, ha enraonat.

Pel que fa a la presumpció d’innocència, ha remarcat que “cal fer més pedagogia d’educació jurídica” i ha puntualitzat també que hi ha d’haver “dignitat en la detenció, que depèn de la policia i no pas del jutge. Les estructures han de canviar”. D’altra banda, també ha parlat sobre la saturació de casos que pot arribar a gestionar un jutge. “Fan falta més recursos econòmics, però també més professionals del Dret”, ha afegit.

Per últim, Alonso Cuevillas ha esmentat que “els models processals han d’estar adaptats a la cultura jurídica de cada lloc, perquè tots som tributaris a la nostra història jurídica. Per tant, la primera cosa que caldria fer és una reforma radical de la configuració del Ministeri Fiscal i no una simple reforma de l’Estat Orgànic de l’organisme”.

Taula rondona amb Sánchez García, Pérez Daudí, Vallejo Ros i Carramolino Gómez.

Les jornades de Formació de l’ICAREUS han continuat a la tarda amb una taula rodona sobre les conseqüències de les resolucions civils del TJUE, la contractació bancària i clàusules abusives, també sobre la conseqüència de la STJUE 21 de desembre del 2016, qüestions prejudicials sobre el venciment anticipat i IRPH i punts sobre el Dret de consumidors i usuaris. De fet, aquesta intervenció plural ha anat de la mà dels professionals Jesús M. Sánchez García, Vicente Pérez Daudí, Cristina Vallejo Ros i Carlos Carramolino Gómez.

 Això ha estat tot,
Cordialment,
El Col·legi,
Reus, 18 de maig de 2018
Compartir!
AdministradorGeneralBenvolguts/des, Us informem que aquest dijous han començat les jornades de formació sobre directives europees i la seva incidència en el nostre marc jurídic a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Reus, que han anat a càrrec de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, la degana de l'ICAREUS, Encarna Orduna Pardo,...