Benvolguts/des companys/es,

Us informem que l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Reus ha acollit per primer cop aquest dijous les VI Jornades de Violència de Gènere 2018 del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE) al Teatre Bartrina de Reus.

Pel que fa a la primera jornada, s’han abordat temes d’actualitat en el marc de la perspectiva de gènere com ara les noves formes de violència contra la dona, perspectiva de gènere en el procediment penal i la valoració del risc en l’àmbit policial i forense. Durant l’acte inaugural, la degana del Col·legi d’Advocats de Reus, Encarna Orduna Pardo, ha donat la benvinguda als assistents. L’ha precedit l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, qui ha reivindicat “la naturalesa de les jornades, perquè fan molta falta i s’han de posar en valor”.

Tot seguit, el torn de paraula ha estat pel president del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) Julio J. Naveira, qui ha posat en relleu la “lluita des de l’advocacia en tres vessants: l’educació, la formació i la informació. Educar la societat en la igualtat, lluitem contra la submissió”. Naveira ha assenyalat també la presència d’homes a la sala com a “positiva”, ja que “és l’única manera de conèixer la problemàtica de la violència masclista. D’aquesta manera, es pot eradicar: coneixent-la”.

Per la seva banda, el secretari de Relacions amb l’Administració de la Justícia de la Generalitat de Catalunya, Joan Abad, ha destacat que “no s’ha de creure la dona per sota de l’home. S’ha d’anar amb molta cura i s’ha de tenir sensibilitat amb la igualtat de gènere”. La degana del Colegio de Abogados de Badajoz, Filomena Pelaez ha afegit que “la formació ens ha portat a Reus, amb l’objectiu d’aconseguir-ne la millor per poder lluitar amb més contundència contra la violència de gènere amb ponents de qualitat, que treballen la problemàtica de forma quotidiana”.

Tot seguint amb els parlaments inaugurals, la vocal del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) i presidenta de l’Observatori de Violència Domèstica i Violència de Gènere del CGPJ, Mª Ángeles Carmona, ha expressat a les jornades que a través de la formació podrem “vèncer aquesta violència masclista que fa que la societat no avanci com és degut”.

Les ponències

La primera de les ponències ha estat la taula número 3. En aquest col·loqui s’han abordat qüestions substantives i processals d’actualitat i hi han intervingut ponents Ángeles Carmona Vergara de nou, i la vocal de la Subcomisión de Violencia sobre la Mujer del CGAE, Elisa Campoy López-Perea. La vocal de la Subcomisión de Violencia sobre la Mujer del CGAE, Concepción Ortega Fernández, ha estat l’encarregada de moderar les intervencions. La vocal de la Subcomisión de Violencia sobre la Mujer del Consejo General de la Abogacía Española, Carmen Sala Picón, ha assumit el rol de secretària.

Amb tot, la primera a prendre la paraula ha estat Carmona, qui s’ha parlat sobre l’estudi i l’aplicació de l’agreujant de gènere. “No per ser dones estem exemptes de la formació en qüestió de gènere. Si hi ha un agreujant al Codi Penal s’ha d’aplicar”, ha dit contundent. Ha anat esmentant altres variables i situacions reals sobre l’estudi: “Els fills també esdevenen víctimes del maltractament cap a la dona i la situació es torna encara més complexa quan la dona vol deixar la relació amb l’home”.

La presidenta de l’Observatorio contra la Violencia Doméstica del CGPJ ha conclòs la seva intervenció amb una xifra aclaparadora: “El 76% de les dones assassinades per la violència de gènere són dones amb fills, un indici de vulnerabilitat”. A continuació, la ponent Elisa Campoy ha destacat el dret de la víctima Vs. el dret de defensa.

Ja arribada la tarda, s’ha dut a terme la següent taula de col·loqui on el subinspector, cap de Proximidad y Atención al Ciudadano del Campo de Tarragona de la Policía de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, Raúl Aguilar Ruiz, i la psiquiatra forense en el Instituto Vasco de Medicina Legal, Ana Hidalgo Ocaña, han valorat el risc en l’àmbit policial i forense, com també estratègies per a una bona relació professional amb les dones víctimes de violència de gènere. La degana del Col·legi d’Advocats de Reus, Encarna Orduna Pardo, ha estat l’encarregada de moderar la intervenció. Per la seva banda, la vocal de la Subcomisión de Violencia sobre la Mujer del CGAE,  Amparo Echávarri Rodríguez, ha assumit el rol de secretària. Els ponents, a més, també han abordat el model policial de valoració del risc i el model d’investigació a nivell internacional.

A partir de les 18.30 hores s’ha dut a terme el col·loqui sobre noves formes de violència contra la dona amb explicacions sobre la perspectiva de gènere en el procediment penal. En aquest cas, la magistrada del Juzgado de Violencia sobre la Mujer Nº2 de Las Palmas, Auxiliadora Díaz Velázquez, ha compartit taula amb la vocal de la Subcomisión de Violencia sobre la Mujer del CGAE, María Martín González. La presidenta de la Subcomisión de Violencia sobre la Mujer del CGAE, Filomena Peláez Solís, ha moderat el discurs i Sergio Herrero Álvarez, el vocal de la Subcomisión de Violencia sobre la Mujer del CGAE, ha fet de secretari.

En aquesta intervenció, Auxiliadora Díaz Velázquez ha esmentat que el terme ‘violència de gènere’ ha esdevingut un “fenomen ‘estampida’ que es mira amb cert recel”. A continuació ha donat xifres que s’han remès a l’encara vigència dels estereotips. “El 44% dels europeus, creuen que les dones han de cuidar de la llar i més d’un 50% creu que el rol dels homes és guanyar diners”, ha afegit. Dades que, segons ha aportat, són recents, de 2017.

D’altra banda, també ha subratllat que 1 de cada 10 persones enquestades en un baròmetre a nivell europeu van creure “inacceptable que els homes plorin”. “Amb tot, entre els temes més importants per a ells hi havia l’assetjament sexual i la bretxa salarial”, ha reblat Díaz Velázquez.

Per últim, María Martín González, ha pronunciat que “hem d’aportar solucions a aquell més de 70% de les dones que no denuncia una agressió o un acte de violència de gènere”. L’esdeveniment continuarà aquest divendres amb més ponències sobre la perspectiva de gènere a l’àmbit de la justícia. Us adjuntem el programa en cas de voler consultar-ne més detalls.

Esperem que sigui del vostre interès,

Cordialment,

El Col·legi

Reus, 3 d’octubre de 2018

 

Compartir!
AdministradorGeneralBenvolguts/des companys/es, Us informem que l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Reus ha acollit per primer cop aquest dijous les VI Jornades de Violència de Gènere 2018 del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE) al Teatre Bartrina de Reus. Pel que fa a la primera jornada, s’han abordat temes d’actualitat en el...