Benvolguts/des companys/es,

Us informem que aquest divendres han conclòs les VI Jornadas de Abogados y Abogadas de Violencia de Género del Congreso General de la Abogacía Española (CGAE), celebrades al Teatre Bartrina de Reus. Les ponències d’avui han començat amb la vocal de la Subcomissió de Violencia sobre la Mujer del CGAE, Idoia Pérez Araiz, i el seu homòleg, Miquel Puiggalí Torrentó. La també vocal Ana Mozos Mujica, ha estat la secretària de la taula. En aquest cas, els especialistes han aportat situacions pràctiques pel que fa als drets laborals de les víctimes de violència de gènere.

Tot seguit, s’ha donat inici a la V taula, en la qual la presidenta de la secció 27 de l’Audiencia Provincial de Madrid, María Tardón Olmos, i el vocal de la Subcomissió de Violencia sobre la Mujer del CGAE,  Ramiro Guinea, han fet de ponents. S’han centrat en les respostes penals als delictes comesos a través de les noves tecnologies. Un contingut que ha generat certa expectació, ja que com ha dit Tardón “molts de nosaltres ens hem de renovar cada dia perquè les plataformes evolucionen molt de pressa”. El vocal de la Subcomissió de Violencia sobre la Mujer del CGAE, José Antonio Mellado Ballastra, ha estat l’encarregat de moderar la taula i la també vocal María Isabel Martínez Pérez ha fet de secretària de la taula de col·loquis.

Així doncs, María Tardón Olmos ha parlat sobre la violència de gènere digital: “Els joves no poden deixar d’estar connectats. Tot s’enregistra i res s’oblida. Així les víctimes no aconsegueixen reparar els danys”. Ha destacat també que la hiperconnectivitat comporta moltes problemàtiques de les quals els adolescents no són conscients. “Molts joves no saben si realment pateixen o exerceixen violència de gènere digital. Ho trobem en comportaments de parella, on una de les parts s’imposa a l’altra exigint el vistiplau per saber quin tipus de contingut publica a les xarxes”, ha explicat Tardón.

Sobre el ciberassetjament, Tardón també ha destacat que “sempre hem cregut que els delictes d’abús sexual amb les tecnologies implicaven un contacte entre assetjador i víctima. Hem vist que no, que es poden enviar virus directes al telèfon, aconseguir imatges íntimes de la víctima i començar un xantatge amb accions que violenten els drets de la persona assetjada”.

Per la seva banda, Ramiro Guinea, vocal ha centrat el seu discurs en l’aportació de proves durant un cas d’assetjament sexual desenvolupat en l’àmbit digital: “La majoria de proves de delictes digitals s’aporten amb ‘pantallazos’, però s’ha d’acreditar la seva veracitat amb un perit informàtic, per garantir que no hi ha hagut un trencament en la cadena de custodia, entre altres passos”. Sobre tot això ha reclacat també la importància d’instruir els advocats en aquesta matèria i ha posat en valor “la volatilitat amb la que pot desaparèixer o manipular-se una prova”.

Un cop fet això, s’ha donat inici a la sisena taula, la qual ha estat relacionada amb la violència de gènere en joves i adolescents. Aquí hi ha parlat el ponent Francisco García Ingelmo, fiscal de Menors a la Fiscalía General del Estado. La vocal de la Subcomissió de Violencia sobre la Mujer del CGAE, Garbiñe Gorostiza Vicario, ha moderat la seva intervenció i la vocal María José López Belmonte ha fet de secretària de l’última taula de la jornada.

En aquest sentit, el fiscal de menors a la Fiscalía General del Estado, Francisco García Ingelmo, ha continuat parlant sobre el món de les tecnologies  i formes de violència. “Si ja és complicat dur cap endavant les denúncies en el cas d’una dona adulta, pensin doncs en el percentatge de xifra oculta que hi ha en casos de violència de gènere digital amb joves menors d’edat”. Tot seguit, s’ha dut a terme la lectura de conclusions de les VI Jornadas de Abogados y Abogadas de Violencia de Género del CGAE.

 

Esperem que sigui del vostre interès,

Cordialment,

Reus, 5 d’octubre de 2018

Compartir!
AdministradorGeneralBenvolguts/des companys/es, Us informem que aquest divendres han conclòs les VI Jornadas de Abogados y Abogadas de Violencia de Género del Congreso General de la Abogacía Española (CGAE), celebrades al Teatre Bartrina de Reus. Les ponències d'avui han començat amb la vocal de la Subcomissió de Violencia sobre la Mujer...